Tu ce faci cu teama de a vorbi în public?

Teama de a vorbi în public este foarte des întâlnită

Știi tipul acela de oameni pasionați de un anume subiect care, atunci când vorbesc cu tine la o cafea, sunt purtați de elan și doldoră de informații interesante, pe care ți le prezintă cu mult entuziasm? Și dacă îi pui să vorbească în public despre același lucru... se transformă. Nu doar că nu lasă la vedere entuziasmul, dar încremenesc, devin rigizi și formali, paralizează sub presiunea ideii de a vorbi în public.Poate îi ai și tu printre cunoscuți, printre cei apropiați... sau poate cunoști lucrurile astea din proprie experiență. :)  Poate cunoști foarte bine situația în care privești sala și ai senzația că toate perechile de ochi sunt ațintite asupra ta, ca niște reflectoare. Inima începe să-ți bată de nebună, stomacul îți este strâns ca un ghem, adrenalina îți zvâcnește în buricele degetelor... gândurile îți sunt paralizate de teamă.Vreau să-ți spun un secret. Un secret... public. Nu ești singur în situația asta.Statisticile spun că teama de a vorbi în public este teama numărul 1 în lume: 75% dintre oameni suferă de ea. Asta înseamnă 3 din 4 indivizi. Fără diferențe semnificative între femei și bărbați (75% din femei, 73% din bărbați au această teamă - https://infogram.com/fear_public_speaking ). Ne e teamă că vom fi judecați. Ne e teamă că nu vom face o impresie destul de bună. Ne e teamă că vom fi puși în situații stânjenitoare.Esti stapanit de teama de a vorbi în publicȘi ce facem atunci? Ce faci de obicei într-un context social care îți provoacă teamă? Poți să eviți situația respectivă sau poți să alegi să te confrunți cu ea.O soluție simplă ar fi să eviți să vorbești în public. Pe termen lung însă, asta s-ar putea să îți creeze niște limitări în carieră, să te împiedice să atingi niște obiective profesionale. Dacă ești antreprenor și ai propria ta firmă la început de drum, nu prea poți să te ascunzi sau să lași pe altcineva să vorbească în public pentru tine, nu-i așa?

A vorbi în public este o abilitate, nu un talent.

Vestea bună este că a vorbi în public este o abilitate, nu un talent. Și, ca orice abilitate, vorbitul în public poate fi deprins, practicat și perfecționat. Aristotel spunea:

Suntem ceea ce facem în mod repetat. De aceea măiestria nu este un act singular, ci o deprindere.

Așa că hai să vedem împreună 3 modalități de a ne gestiona emoțiile acceptând provocarea vorbitului în public.

1. Nu încerca să îți blochezi emoțiile. Folosește-te de ele și de intensitatea a ceea ce simți.

Adică nu nega ceea ce simți. Nu încerca să afișezi o mască de calm impenetrabil peste senzațiile tale atunci când inima îți bate nebunește, obrajii ți s-au înroșit și ai fluturi în stomac. Impresia pe care o vei lăsa va fi de lipsă de autenticitate, cu alte cuvinte, publicul va percepe că “ceva nu este în regulă”.Ce poți să faci pentru a vorbi în public? Luptă cu adversarul tău folosindu-te de propriile lui arme.  E ca în judo -  atunci când ești atacat, te folosești chiar de mișcarea și greutatea adversarului tău pentru a-l dezechilibra și a-l pune la pământ.Invinge-ti teama de a vorbi în publicÎn loc să înăbuși anxietatea sau teama, îți propun să privești ceea ce simți puțin altfel.Poți să îți spui:- La naiba, sunt nervos! O să-și dea seama că sunt nervos. Prezentarea asta n-are cum să iasă bine... Adică să interpretezi ceea ce simți ca nervozitate, iar atunci nervozitatea se va auto-amplifica.Sau poți să îți spui:- Ok, inima îmi pompează puternic sângele prin vene, obrajii mei și-au crescut temperatura cu 1 grad sau 2, iar stomacul meu face exerciții de zbor… Foarte tare adrenalina asta care îmi curge prin vene! Simți același lucru, dar interpretezi emoțiile ca pe o stare de entuziasm.E mai ușor să convertești anxietatea în entuziasm decât să o înăbuși. Așa că, reinterpretează!

2. Începe prezentarea cu un “bang”

Începe cu ceva neașteptat. Ce poate fi? O întrebare ieșită din banal… de tipul celor care nu au un răspuns foarte evident. O poveste scurtă. O statistică șocantă.De ce te ajută asta în gestionarea emoțiilor?Pentru că vei vedea pe fețele oamenilor efectul acestui mod de a începe prezentarea. Le vei surprinde curiozitatea. Practic, atenția oamenilor va fi atrasă asupra ideilor neașteptate, va fi dirijată spre conținutul prezentării tale și nu spre persoana ta. În consecință, când vei vorbi în public, te vei simți mai puțin judecat, mai puțin expus și mai încrezător în abilitatea ta de a livra o prezentare de succes.A vorbi in public

3. Practică în fața unui public

Ai o prezentare de făcut în fața unui număr mare de oameni? Exersează în fața unui grup de oameni.Robert Zajonc, psiholog social, a demonstrat că atunci când vorbim în fața altor oameni, asta ne crește emoțiile. (Robert Zajonc - Social Facilitation, Science  16 Jul 1965: Vol. 149, Issue 3681, pp. 269-274)Faptul că repeți de unul singur prezentarea, nu te pune în contextul potrivit pentru a-ți gestiona emoțiile. În schimb, dacă susții prezentarea în fața unui grup mic de oameni, vei putea să creezi condiții asemănătoare cu cele din momentul prezentării reale. Vei putea să vezi oamenii și expresiile lor faciale, să le simți privirile și să observi ce se întâmplă cu emoțiile tale.vorbesti in publicȘi nu în ultimul rând… tehnica de bază, tehnica esențială, tehnica fără de care nimic din tot ce am vorbit până acum nu funcționează la vorbitul în public: pregătește-te! :)

Best way to conquer stage fright is to know what you are talking about! Michael H. Mescon.

Cu drag,

 

Previous
Previous

De ce ai alege un curs aplicat de Public Speaking și nu să înveți online?

Next
Next

Cum introduci o poveste în discursul tău?