Springboard story - Povestea pentru schimbare
Simplu spus, springboard înseamnă trambulină, iar tipul ăsta de poveste funcționează asemănător efectului de trambulină din gimnastică. Dacă ai urmărit gimnastele atunci când concurează la proba de sărituri, ai remarcat - la filmarea cu încetinitorul - efectul unui salt reușit pe trambulină în execuția de ansamblu. Elanul și nivelul de înălțime permit toată succesiunea ulterioară de mișcări bine sincronizate.[video width="1280" height="720" mp4="https://www.storypoint.ro/wp-content/uploads/2018/09/FINAL-efectul-de-trambulina.mp4"][/video]Povestea de tip Springboard story își ajută ascultătorii să facă un salt, îi propulsează, îi încarcă de energie, le dă agilitatea mentală de a crede că e realizabil și de a trece la acțiune. E un catalizator de înțelegere, încredere și un impuls spre realizare.Ideea poveștii trambulină a fost introdusă în 2000 de Butterworth Heinemann în cartea The Springboard: How Storytelling Ignites Action in Knowledge-Era Organizations. Autorul descrie acest tip particular de poveste drept:
“Less a vehicle for communication of large amounts of information and more a tiny fuse that ignites a new story in the listeners’ minds“.
Ai fost în situația de a conduce o echipă și de a-i motiva să se apuce de un proiect nou?Dacă da, atunci ai putea alătura arsenalului tău de metode de convingere și acest tip de poveste care lasă oamenilor libertatea de a se auto-convinge.
Springboard story este un instrument foarte util liderilor. Te ajută să miști oamenii spre acțiune, să le dai energia motivațională de a face saltul în proiectele viitoare.
De ce? Pentru că nu este doar o poveste despre viitor și ce ar putea fi, nu este greu de crezut. Este o poveste despre trecut, despre ceva deja întâmplat, credibil, care inspiră oamenii la acțiune. E o poveste despre o schimbare de succes, reală. Iar lipsa detaliilor excesive e cea care oferă ascultătorilor o ușă deschisă spre activarea propriei imaginații. Finalul e sub semnul lui “Imaginează-ți… ” sau “Ce-ar fi dacă… ”.E ca în saltul gimnastei pe care l-ai urmărit cu puțin înainte:- prima etapă e cea a alergării, cea în care câștigă viteză - în poveste, viteza e dată de combustibilul motivațional, credibil al schimbării de succes din trecut- a doua etapă e cea a bătăii pe trambulină, care o propulsează pe înălțime - în poveste, e transferul către propria perspectivă, modul în care ascultătorul se vede pe sine în contextul schimbării prin “Imaginează-ți… ” sau “Ce-ar fi dacă… ”- ultima etapă e înlănțuirea de mișcări acrobatice și aterizarea - care corespund acțiunii reale ce urmează după ce povestea s-a încheiat, corespund implementării schimbării propuse
Povestea trambulină care funcționează
Uite un exemplu concret - oferit de Steven Denning (autorul cărții The Leader’s Guide to Storytelling) pe scena TEDx - a poveștii trambulină care funcționează.Pentru a fi eficace, povestea ta Springboard are nevoie:- să fie scurtă și simplă, nu supraîncărcată cu detalii- să se bazeze pe o schimbare reală și de succes, pe care să o descrie credibil cu date concrete- să aibă un singur protagonist, care a făcut ceva notabil și cu care publicul poveștii să rezoneze- să sublinieze prin contrast ce s-ar fi întâmplat în lipsa schimbării- să aibă un final cu energie pozitivă- să combine surpriza de început a ascultătorului cu reacția ulterioară de tip “Bineînțeles! Face sens!”Cum ar fi să o folosești chiar tu pentru a ajuta oamenii să declanșeze schimbarea?Unde și cum ai putea să faci asta ?
“The people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.”
Cu drag,