Povestea cu tâlc - drumul de la abstract la concret
Ai avut parte măcar o dată de plictisul și exasperarea unei prezentări monotone, stufoase și plină de noțiuni abstracte? Un curs care te face atât de entuziasmat... că îți vine să caști? Un vorbitor la o conferință care te face să simți bucurie intensă... când a încheiat? Neplăcut moment.
În alte ocazii, poate ai asistat la "magie în cuvinte". Ai văzut oameni care se pricep de minune să ia ideile abstracte și să le transforme în ceva captivant, atractiv și concret. Cum? Cu mult meșteșug în mânuirea uneltelor de vorbit în public, plus o notă de carismă și ceva experiență...
Povestea cu tâlc
Una dintre cele mai uimitoare unelte care poate face lucrurile concrete, așa încât să prindă viață în mintea interlocutorului tău, este... povestea.Hai să vorbim azi despre povestea cu tâlc, sora mai mică a poveștii personale. Deși nu e la fel de puternică în a stârni emoție și a crea relație între tine și cei care o ascultă, povestea cu tâlc are locul și rolul ei. De ce? Pentru că tâlcul, înțelesul sau semnificația unei povești e partea principală din rostul ei.Pe lângă faptul că povestea face oamenii să se relaxeze și să se simtă bine, ea transmite un mesaj, un sens. Și atunci când ai ales-o bine, chiar și o poveste cu tâlc, o poveste gen parabolă, care nu e impregnată de emoție, face ușor de înțeles o idee abstractă, mai greu de explicat altfel în cuvinte. Și o poate face cu o agerime de gândire, cu un spirit pătrunzător, uneori glumeț, cu o notă de umor ironic în genul poveștilor lui Nastratin Hogea. Sau în genul parabolelor biblice.
Care e secretul unei povești cu tâlc de efect?
Să se potrivească la fel ca o piesă de puzzle bine aleasă - în 2 zone. Să se potrivească ideii abstracte pe care o exemplifică. Să traducă la nivel de detaliu, prin întâmplările ei, conceptul sau ideea mesaj abstractă pe care o transmiți cu ajutorul ei. Să se potrivească oamenilor care o ascultă, să aibă semnificație pentru ei. Scopul parabolei sau poveștii cu tâlc este să traducă un adevăr moral (o idee abstractă) în ceva familiar și ușor de înțeles pentru urechile ascultătorului. Pentru a face lucrurile mai concrete, să luăm 3 exemple.
Povestea biblică a mântuirii
Isus nu folosește termenul abstract al mântuirii, ci îl explică printr-o poveste simplă și pe înțelesul oamenilor. Prin povestea tânărului care și-a cheltuit toți banii pe vin, femei și chefuri și apoi s-a întors și a spus: "Tată, iartă-mă! Dă-mi o a doua șansă!"Simplu și folosind termenii familiari păstorilor și pescarilor care îl ascultau. De ce n-a folosit oare termenul de mântuire? Prea abstract? James Humes în cartea "Speak like Churchill, stand like Lincoln" spune:
Crezi că păstorii și pescarii fără știință de carte ar fi înțeles noțiunea de mântuire? Ar fi fost ca și cum ai folosi cuvântul "sinergie" ca să explici unor cowboy despre efectul combinat al folosirii lasoului și al mișcărilor unui cal bine antrenat pentru a imobiliza și a marca vaca sau taurul.
From "no" to "yes"
Al doilea exemplu de poveste cu tâlc vine de la William Ury și e parte din prezentarea TED.Povestea concretizează, simplu și glumeț, noțiunea de negociere dificilă. Așa-i că putem porni - toți cei care am ascultat povestea - de la o bază comună de înțelegere a negocierii dificile? S-ar putea chiar să ajungem la o soluție comună, pentru că William validează soluția ca fiind valabilă - la nivel de principiu - în orice negociere.
Acum dacă vă gândiţi pentru un moment la această poveste, cred că seamănă cu o mulțime de negocieri dificile în care suntem implicaţi. Au început cu 17 cămile - nicio cale de a rezolva asta. Cumva, ce trebuie să facem este să ne dăm un pas înapoi din acele situaţii. Așa cum a făcut bătrâna înţeleaptă, să privim situaţia cu ochi proaspeţi şi să venim cu ideea celei de a 18-a cămile.
Ăsta e unul dintre rolurile poveștii cu tâlc - să ne aducă, într-un mod simplu, pe ascultători și pe povestitor pe aceeași pagină.
Discursul politic
Al treilea exemplu de poveste cu tâlc a fost folosit într-un discurs politic. Ni-l oferă tot James Humes în capitolul Power Parable. În 1864, președintele Abraham Lincoln părea un candidat sigur la... a pierde șansa de a fi reales. Principalul său atu era experiența mandatului anterior. Dar să spună "am experiență" nu ar fi avut efect. E ceva prea abstract și lipsit de ecou în mintea oamenilor. Așa că Lincoln și-a delectat publicul cu povestea fermierului din Illinois care nu și-ar fi schimbat caii de la căruță în mijlocul furtunii. Această poveste simplă a raliat America rurală în spatele lui și Lincoln a câștigat alegerile.
Cum acționează povestea cu tâlc?
Face abstractul concret și folosește subtil întâmplări obișnuite și lucruri familiare. S-ar putea chiar să perturbe ce știai, să aducă fisuri evidente în ce credeai, să te conducă subtil și prietenos spre o nouă înțelegere și o altă perspectivă.Vânează poveștile cu tâlc și pune-le bine! S-ar putea să te ajute atunci când ai mai mare nevoie. Atunci când ai de ținut o prezentare. Atunci când explici niște noțiuni abstracte unor cursanți. Atunci când lucrezi cu oameni, conduci și motivezi o echipă. Deși e comună, deși pare banală, povestea cu tâlc are o simplitate încărcată de înțelesuri profunde. Leonardo Da Vinci spunea:
Simplicity is the ultimate sophistication.
Cu drag,