Povestea unor date
S-o spunem pe șleau. Probabil nu vei primi foarte multă emoție de la un grafic. Fie el grafic bară sau grafic plăcintă. Plăcinta, aburindă, proaspăt scoasă din cuptor, poate trezește în tine o anume emoție... Graficul plăcintă nu prea cred.
Datele și povestea
De unde vei putea primi emoție atunci când asiști la o prezentare ce conține date? De la modul în care aceste date sunt puse în lumină. De la povestea care le însoțește și le împachetează.
Atunci când cel care face prezentarea vede și simte legătura dintre date și poveste, când e capabil să o exploateze punând datele în context, uman. Când vorbitorul tratează datele cu maxim interes și seriozitate. Și tocmai pentru că vrea ca oamenii să le înțeleagă și să le rețină, trece granița seriozității reci și își dezvăluie latura de cercetător-povestitor.
Stories are just data with a soul - Brene Brown
Povestea înviorează datele și faptele. Le insuflă energie ca un căuș de apă rece, trecut dimineața peste fața somnoroasă. Antrenează oamenii și le captează interesul. Face datele mult mai memorabile.Data storytelling e un soi aparte de comunicare a semnificației datelor, numerelor, statisticilor și folosește 3 elemente cheie:
date
elemente vizuale
poveste
Aceste elemente se combină și lucrează în echipă pentru a face experiența mai interesantă. Ce reușesc împreună? Să țină atenția trează. Să aducă simplitate. Să proiecteze intenționat semnificație, descoperind tipare care altfel ar rămâne ascunse în graficele încărcate sau în tabelele stufoase.
Exemplu magistral creat de Hans Rosling
Modul în care Hans folosește partea emoțională- clădește tensiune- accentuează momentele de conflict (războiul mondial)- îngheață unul din momente pentru a intra în detaliu și a produce emoție este exact ca într-o poveste.
Modul în care Hans folosește partea logică- compară și clarifică, simplificând înțelegerea- recapitulează - reia filmul pe fast forward și stabilește trendul.
Neil Halloran vorbește inimii
Un alt exemplu de data storytelling cu impact emoțional este cel creat de Neil Halloran despre al doilea război mondial. Neil folosește simboluri umanizate, care depășesc zona abstractă. Care reușesc să vorbească nu doar minții, ci și inimii, să te facă să-ți pese.
Fă ca oamenilor să le pese. (Andrew Stanton, prima poruncă a storytellingului)
În plus, are mare versatilitate vizuală. Imaginile se transformă dintr-un mod de măsurare în altul, adaugă noi dimensiuni de semnificație. Finalul are o profunzime dublă - profunzimea emoției și profunzimea procesului de zoom-in pe detaliu.
Ce poți tu să faci
Fii vizual. Gândește ca și cum proiectezi o poveste în imagini. Folosește simboluri și imagini în loc de tabele cu date numerice. În loc să pui oamenii să muncească triplu, să privească fiecare număr, să compare și să ordoneze pentru a trage concluziile, oferă-le un sprijin vizual care spune povestea dintr-o singură privire. Gândește-ți analiza ca pe o poveste, folosește structura poveștii. Gândește-te la datele pe care le ai. În ce context le vei pune? Care e conflictul de depășit? Ce concluzie transmiți publicului tău? Ce analogii și metafore poți folosi pentru a face lucrurile clare și a implica emoție?
You need the numbers, yes, but you need to understand the lives behind the numbers. Hans Roseling
Cu drag,