Limbajul vizual, un altfel de ajutor în discursuri
Probabil atunci când spun "ajutor vizual" te gândești la Power Point. Majoritatea dintre noi face asta. Azi nu vreau însă să vorbim despre Power Point, ci despre limbajul vizual - un altfel de ajutor într-o prezentare. Cel care nu folosește imagini proiectate pe ecran, ci:
Cuvinte talentate la desen și obiecte-ajutor-de-memorie
Probabil te întrebi: ce vrei să spui prin cuvinte talentate la desen? Imaginează-ți cuvintele stând în fața unei coli albe de hârtie cu creioane colorate în mâini. Acesta e un exemplu de imagine declanșată prin cuvinte sau limbaj vizual.Abilitatea ta, ca vorbitor, de a face cuvintele să creioneze imagini în mintea ascultătorilor, are un efect foarte puternic. Face ca prezentarea să atingă simțul vizual și să capete tentă de experiență. Folosești limbajul vizual.
Imaginile vizuale declanșate mental
Sunt mai pătrunzătoare decât ideile abstracte și conceptele. De ce? Sunt mai concrete și mai simplu de înțeles și reprezentat.Una e să îți spun: limbajul abstract este greoi și pune la încercare răbdarea și capacitatea de concentrare a ascultătorilor. Informația va fi mai greu accesibilă și retenția informației va fi net mai mică decât în cazul folosirii limbajului vizual. E destul de întortocheat, ușor complicat, așa-i? E limbaj abstract. Alta e să îți spun: oferă imagini zugrăvite în cuvinte ascultătorilor tăi pentru a explica un concept. E ca și cum le-ai oferi experiența unui zbor privat în loc să le propui o călătorie pe jos de 500 de km. Devine mai simplu și vezi mai ușor ce vreau să spun.
Limbajul vizual proiectează în mintea ta o imagine
Folosește imaginile zugrăvite în cuvinte. E mai simplu, mai scurt, scutești o mare parte de efort din partea publicului și e o experiență. În plus, imaginile vizuale sunt mai ușor de reținut. Ceea ce e un avantaj bilateral. 65% dintre noi, preferăm să învățăm vizual. Asta înseamnă că imaginile declanșate mental prin cuvinte vor ajuta 65% din oamenii din public să înțeleagă și să rețină mai bine informația. Informația devine memorabilă pentru public. Dar și pentru tine ca speaker, în timpul pregătirii, îți umple rezervorul cu încredere și îți scade emoțiile.Creierele noastre sunt destul de ineficiente în a ține minte șiruri lungi de cuvinte - mai ales în situația stresantă în care suntem pe scenă. Dar putem recurge la imaginile mentale ca memento-uri puternice pentru reamintirea informației. Uneori te poți folosi de imagini declanșate mental prin cuvinte. Alteori, poți aduce vizualul și tangibilul în fața publicului sub forma concretă a unui obiect de recuzită.
Obiectele de recuzită sunt o altă formă de limbaj vizual
Pregătesc publicul și îl ajută să își concentreze atenția ca o rază laser asupra următoarei idei-cheie atunci când asocierea între idee și obiectul de recuzită ales este una foarte vie.
Obiectul întruchipează ideea, ajutând publicul să o rețină
Obiectul de recuzită poate ilustra ideea de care vorbești mai scurt, mai simplu și mult mai sugestiv decât ar putea-o face șiruri lungi de cuvinte.În plus, e ceva nou și neașteptat care apare într-o prezentare. Ceva ce poate varia de la o floare la... un creier uman.
Ceva ce atrage atenția și stârnește curiozitatea - atunci când știi să păstrezi secretul până în momentul revelației și să clădești interes și anticipație.
Limbajul vizual - un exemplu reușit
Hai să luăm un exemplu și să vedem concret ce am vorbit până acum.Caroline Goyder, în prezentarea TEDX - The surprising secret to speaking with confidence - folosește cu mare îndemânare obiectele de recuzită, dar și imaginile zugrăvite prin cuvinte.Modul în care își transmite cele 3 idei-cheie e concret, neașteptat, emoțional (prin povestea adăugată) și memorabil.Te provoc să o urmărești și să observi unde anume e folosită puterea imaginilor declanșate mental. Unde sunt folosite obiectele de recuzită ca ajutor de memorie. Ce efect au asupra ta ca ascultător? Cum combină la final elementul-surpriză cu concretețea vizualului?Caroline Goyder folosește limbaj vizual începând cu “you look really friendly” și “I can see a couple of brainy faces” chiar din primul minut al prezentării. Afirmă la modul serios “We live in a really visual culture”. Transpune cu umor metafora din citatul lui Peter Brook “We open new drawers in the self”. Folosește obiect de recuzită – omul cu sertare (modul concret de a lua o metaforă în serios).
Are, pentru fiecare din cele 3 idei cheie, câte un obiect de recuzită și o poveste care declanșează imagini memorabile în mintea publicului.
- instrumentul muzical (chitara), aidoma vocii umane și povestea lui Demostene/big dude care și-a ras jumătate din cap, s-a închis în casă și 3 luni de zile și-a exersat dicția în fața oglinzii
- desenul diafragmei și povestea ședinței de yoga în care, surprinzător, pentru a-i diminua nervozitatea, instructoarea i-a dat o greutate pe abdomen să o ridice prin respirație
- borcanul plin cu aer și povestea cuvintelor rostite pentru cineva drag la înmormântare. În cea mai proastă zi a vieții mele, singurul mod în care am fost capabilă să o fac, a fost să respir abdominal și rar.
Finalul este neașteptat. Cine s-ar fi gândit că secretul vorbitului plin de încredere este să știi când să închizi gura? - idee transpusă prin gestul închiderii capacului la borcan.Discursul lui Caroline e o împletire densă și abil lucrată de imagini vizuale impregnate cu emoție și obiecte de recuzită memorabile, ca simbol al ideilor-cheie. Limbajul vizual vorbit de ea este clar și eficient.Al tău cum îți propui să fie? În ce experiență vrei să-ți conduci publicul în următoarea prezentare? Cum poți pune în slujba acestei experiențe imaginile mentale și obiectele de recuzită?Anne Miller, expertă în limbajul vizual și metaforă, spune:
“Cuvintele care funcționează sunt cele care lansează ascultătorul într-o experiență. Îl fac să vadă, să simtă, să audă, să miroasă sau să guste.
Cu drag,