Liderii - leadership și public speaking
Mark Sanborn zice – în cartea cu același nume - că:
Nu ai nevoie de un titlu pentru a fi lider. Ai nevoie însă de comunicare eficientă, indiferent de poziție sau titlu.
Și una din fațetele comunicării eficiente este vorbitul în public. Vreau să te întreb ceva foarte direct:Cât de prieten ești cu vorbitul în public?Știu că pentru mulți oameni e ceva de temut și ar face aproape orice ca să evite “ocaziile” de a vorbi public. Atunci când faci asta pe termen lung, de fapt pierzi.Sims Wyeth, Professional Executive Presentations Coach în New York, spune că:
Vorbitul în public este unealta numărul unu a leadershipului, pentru că atunci când aduni oamenii într-o sală ca să asculte același mesaj, ai cele mai mari șanse să îi muți înspre acțiune. Nu irosi aceste ocazii! Adezivul care ține oamenii împreună este magia împletirii de încredere, emoție și scop comun. Iar în business, ședințele și prezentările sunt ocazii cheie de a crea această magie.
Poți să accepți provocarea vorbitului în public și să îți crești această abilitate! Hai să ne uităm împreună la ce face un lider atunci când vorbește unui public. Care este numitorul comun al discursurilor construite pentru a declanșa acțiune pozitivă, a inspira la inovație și a produce creștere? Discursul unui lider conectează, provoacă și schimbă.
1. Liderii folosesc conectarea
Liderii se conectează cu oamenii care îi ascultă, iar conectarea funcționează pe post de combustibil motivațional.Greșeala celor mai mulți speakeri atunci când vorbesc unui public este că încearcă să fie perfecți, în loc să încerce să fie autentici. Și încercarea asta îi face nenaturali, rigizi, robotici.De fapt, oamenii se conectează mai mult cu oamenii decât cu ideile expuse de ei. Atunci când ești dispus să abandonezi postura unică de autoritate sau expert, să te arăți uman și să te conectezi cu oamenii care ascultă ce spui, vei avea o surpriză. Vei observa o dorință mare a multor oameni de a se conecta cu tine!Ce poți să faci pentru a clădi punți cu oamenii atunci când vorbești în public? Transmite emoție, folosește povestea personală, adu umor în prezentare. Uite un exemplu de poveste personală folosită cu sinceritate frustă de Steve Jobs.Și câteva din poantele folosite de Barack Obama.Ce zici, te-au făcut să vezi și să simți omul din spatele speakerului?
2. Liderii pun în prezentările lor o doză de provocare
Liderii provoacă gândirea, pun la îndoială percepția înrădăcinată, te invită să depășești stadiul gândirii “inside the box.” Instrumentul cu care fac asta este întrebarea, le place să se joace cu ea și cu pauzele de după ea în diverse forme. Fie folosesc întrebări surprinzătoare care angajează oamenii într-o călătorie, într-o direcție în care mintea lor n-a mai mers. Fie folosesc o întrebare banală ce are un răspuns banal și unanim acceptat ca bază pentru a demonstra contrariul.Uite cum acționează DanPink pentru a provoca ascultătorii să reconsidere ideea unanim acceptată că "Dacă vrei ca oamenii să muncească mai bine, le dai recompense, corect? Îi stimulezi. Aşa funcţioneză afacerile."Alături de el, avansarea în miezul unei prezentări devine interesantă și incitantă.
3. Liderii inițiază schimbarea
Oferă noi moduri de a face lucrurile la nivel de gândire sau de acțiune. Declanșează o schimbare fie inspirațională, fie practică. Prezentările care apasă trăgaciul schimbării pe bază de inspirație au o puternică notă emoțională la final.Iată finalul discursului lui Steve Jobs la deschiderea anului universitar 2005 la Stanford.Prezentările pragmatice oferă oamenilor ca instrument acel "cum", o metodă nouă, o tehnică propusă. Îi învață un nou mod de a face lucrurile. Pune-ți întrebarea: Ce va ști să facă mai bine decât înainte de prezentarea mea cel căruia i-am vorbit. Exemplul vine de la Julien Treasure care oferă o trusă de scule vocală pentru speakeri.Mie îmi place tehnica "observă și împrumută." Așa că te provoc ca atunci când îți construiești următoarea prezentare șă te gândești la acești 3 pași:• Care e modul tău de conectare cu publicul? Creează o legătură umană și personală, găsește un mod creativ de a folosi povestea personală, descrie experiențele tale, situațiile prin care ai trecut. Și fă-o alegând ceea ce este relevant pentru audiență, pentru provocările oamenilor care te ascultă. Gândește-te cine e publicul și oferă specific pentru ei.• Cum poți să le provoci gândirea? Jonglează cu atenția și curiozitatea oamenilor, dar fii pregătit cu argumente documentate și foarte convingătoare. Rezultatul va fi un joc al ideilor antrenant, dar credibil și convingător.• Cum poți să inspiri schimbarea? Oferă metoda ta cât mai simplu explicată. Și termină într-o notă emoțională înaltă care să lase oamenii încărcați cu energia acțiunii.
The secret of leadership is simple: Do what you believe in. Paint a picture of the future. Go there. People will follow. (Seth Godin)
Cu drag,