Implică publicul, invită-l la acțiune!
Vorbești în public? Implică publicul, invită-l la acțiune!
Ca speaker dacă îți lași publicul să amorțească întrerupi fluxul de interes și curiozitate și inviți mințile celor din sală să părăsească incinta.... În prima fază doar mințile, în a doua fază ansamblurile corp-minte. :)
Când vorbești în fața unui grup de oameni ai nevoie să faci lucrurile incitante și să-ți implici publicul printr-o combinație de metode: imagini interesante, întrebări provocatoare, umor, povești personale și....cel mai puternic ingredient al acestui cocktail: activități.
Ce obții folosind activități? Un alt nivel de înțelegere a lucrurilor.
Activitățile sunt teritoriul în care poți să aduci ideeape care vrei să o transmiți în interiorul celor care te ascultă, la propriu.Pot să o înțeleagă la un nivel mult mai profund făcând acțiunile,participând la jocul care demonstrează ideea ta.
De exemplu- am chiar acum și chiar aici o provocare pentru tine: Te încumeți?
Hai să începem cu un mic experiment, un joc de memorie. Am o listă de 10 cuvinte pe care te provoc să o reții- cuvintele sunt...ești pregătit? Toată lumea în blockstart cu atenția trează? Fără instrumente de scris! Asta e regula jocului.
Lista este: cană, cerneală, rață, ceapă, ședință, bloc, Mercedes, plan, rădăcină, dialog.
Acum că le-ai cititte provoc să închizi ochii, să lași deoparte articolul și să le repeți înminte. Apoi să iei o coală de hârtie și să scrii cuvintele pe care ți leamintești în ordine.
Câte ai descoperit?
Ai folosit o metodă anume?
Povestea face lucrurile concrete și memorabile! Și una din cele mai eficiente metode de memorare pe care o poți folosi este să legi între ele cuvintele de reținut printr-o poveste.
Cum ar fi dacă în loc sa îmi propun să rețin o listă de cuvinte aș reține o poveste? Aș vedea o cană plină cu cerneală în care înoată o rață care merge la piață să cumpere ceapă. E foarte grăbită, are de ajuns la ședința asociației de bloc așa că ia Mercedesul. Ajunge la timp. Administratorul are un plan de a tăia din rădăcină pierderile de apă și căldură. Rața se implică în dialog: mac, mac.
Haios…și de folos :)
Jocul ăsta este o dovadă a memorabilității unei povești! Și dacă ai intrat în el, dacă te-ai implicat și te-ai jucat alături de mine (apropos, mulțumesc pentru asta ;)), vei lua cu tine ideea că povestea face lucrurile memorabile. Într-un mod mai adânc și mai bine întipărit decât dacă doar ți-aș fi spus-o.
Activitățile sunt teritoriul în care poți să îți desfășori creativitatea.
Și poți să gândești și să legi jucăuș ideea pe care vrei ca oamenii să o ia cu ei de acțiunile care îi vor face să aibă acel moment de conștientizare mai profundă, de sedimentare a informației intelectuale care atinge kinestezicul.
Găsește noi moduri de a transmite ideea ta și provoacă oamenii să intre în joc, să spună da provocării și să simtă ideea pe interior, în corp.
Uite un alt exemplu, o activitate de construcție din spaghete și bezele, a lui Tom Wujec. În TEd-talkul Build a tower build a team Tom o descrie cu imagini dar și cu revelațiile pe care protagoniștii le primesc în timp ce o fac. Imaginează-ți că participi la această construcție în mod practic, într-unul din grupuri:
La sfârșitul acestei provocări experiențiale nu crezi că ai o altă înțelegere a importanței testării de prototipuri?
“Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn.” spune Benjamin Franklin.
Implică publicul, invită oamenii la acțiune și ajută-i să învețe experiențial!
Cu drag,