Comunicarea de leadership: 3 fațete care oglindesc sinceritate și creează încredere

Trust is like blood pressure. It's silent, vital to good health, and if abused it can be deadly.      Frank Sonnenberg

Lideriinu doar fac lucruri extraordinare, ci și comunică într-un mod extraordinarpentru a putea face acele lucruri extraordinare alături de oamenii pe care îimotivează și îi inspiră. Astfel își amplifică tracțiunea proiectelor și își materializează viziunea.

Știicare este primul pas spre o astfel de comunicare de leadership? Onestitatea șivulnerabilitatea.

Fiecă le vorbești membrilor echipei tale, unor investitori sau unor candidați lajob, cei care te ascultă pot detecta de la o poștă inautenticitatea, de parcăar avea un senzor pentru asta.

Sinceritateacomunicării este borna zero a încrederii și conectării.

The only way around is through. -Robert Frost

Atunci când ești conectat la tine însuți,  când proiectezi autenticitate și onestitate în dialog și în plus faci ceea ce spui altora să facă, clădești încredere și respect.

Imaginează-ți o relație profesională pe termen lung lipsită de încredereși respect. Nu arată bine, așa-i?

Uite 3 fațete  practice  ale comunicării oneste și autentice care crescîncrederea și performanța celor care te urmează:

  1. Personalizarea
  2. Transparența/ spune pe șleau
  3. Povestea personală

1. Personalizarea

Liderii nuau prea des luxul de a vorbi cu un singur om odată, așa că atunci când vorbescunui grup de oameni reușesc să îi facă pe fiecare să simtă că i se adresează personalși direct.

Ce poți săfaci tu?  Gândește-te cum poți să facifiecare persoană din încăpere să se simtă important. Și asta într-un mod onestși autentic. Cunoaște-ți membrii echipei sau colaboratorii la un nivel maiprofund, mai personal și fă-i să se simtă văzuți și remarcați. Asta va faceminuni în modul în care oamenii se raliază la viziunea ta.

În plusatunci când comunici cu grupuri diferite din organizația ta (membrii echipei,manageri, clienți, investitori) e foarte probabil ca ei să aibă nevoie de stiluridiferite de comunicare și leadership.  Gândește-tecui comunici. Ce e important pentru ei? Ce e îngrijorător pentru ei? Atinge înmod deschis întrebările și îngrijorările, găsiți împreună pașii următori șisoluțiile. Folosește-ți cuvintele pentru a crea încredere, motivație șiviziune comună.

2. Transparența/ spune pe șleau

Dacă vii cu jumătăți de adevăruri, dacă ești evaziv și te temi să prezinți oamenilor adevărul situațiilor critice oamenii vor simți ezitarea, vor ghici rezerva. Pentru a menține climatul încrederii ai nevoie să pășești în zona de curaj a conversațiilor dificile, să ai deschiderea să te pui în situații în care nu ai întotdeauna toate răspunsurile.

Dacă vii cu un mesaj ca „Obiectivele noastre de vânzări aucrescut, vă încurajăm să țintiți sus, suntem convinși că puteți!” oamenii nuvor fi foarte motivați. În schimb dacă le spui

“Știu că sunteți îngrijorați de noile noastre obiective de vânzări care au crescut. Vrem să știm nevoile voastre de marketing și vom facilita întâlnirile cu managerul de vânzări pentru a vedea împreună ce funcționează și ce nu și a găsi soluții concrete.” efectul este altul. Când recunoști îngrijorarea oamenilor și le oferi o serie de pași concreți și specifici transmiți că ești alături de ei, păstrezi climatul de încredere și colaborare.

Oferă pașii de acțiune viitoare transparent, chiar dacă nu suntdistractivi, vei crește șansa de a trece prin zona grea și a ieși mai puternicidin situație.

3. Povestea personală

Povestea personală este modul de comunicare ce lasă oamenii să te vadă să te cunoască și să se conecteze cu latura ta umană.

În Leader’s guide to storytelling Stephen Denning spune că “Așa cum cea mai mică mostră din corpul tău viu- sânge, carne, os, salivă- poate descoperi ADN-ul întregii tale ființe, la fel o poveste  personală scurtă și bine aleasă poate pune în lumină întreaga ta existență. O poveste pe care o spui despre un incident aparent trivial poate expune întreaga țesătură a caracterului tău.”

Uite un exemplu- povestea lui Michael Dell, fondatorul companiei de calculatoare de 23 milioane de $ Dell.

“Când aveam 12 ani tatăl celui mai bunprieten al meu era un colecționar înrăit de timbre. Așa că în mod natural eu șiprietenul meu am vrut să avem propriile noastre colecții de timbre. Pentru aîmi finanța pasiunea m-am angajat la un restaurant chinezesc la 2 blocuri decasa mea. Am început să citesc reviste despre timbre doar pentru distracție șiîn curând am constatat că prețurile timbrelor creșteau. În scurt timp interesulmeu pentru timbre trecea de la bucuria de a le colecționa la  ideea că aici era ceva ce mama mea, agent debursă, numea oportunitate comercială.

Urma să mă îmbarc în una din primelemele aventuri de business. Mai întâi am adunat o mulțime de oameni din cartierși i-am convins să îmi dea mie în păstrare timbrele lor. Apoi am lansatreclama- TIMBRELE LUI DELL în revista Linn’s stamps Journal care se ocupa devânzarea-cumpărarea de timbre. Apoi am scris la mașină, cu un singur deget, uncatalog de 12 pagini și l-am trimis prin poștă.

Spre surpriza mea am făcut 2000$. Și amînvățat precoce o lecție puternică despre recompense de a eliminaintermediarii. Și am mai învățat că atunci când ai o idee bună merită să faciceva legat de ea.”

Ce afli din povestea asta despre Michael?

E tipul antreprenorial, curajos, direct, cineva care vede viața ca pe o oportunitate de business.

Poți să îți folosești povestea personală în momente diferite.

-când cunoști pe cineva, când cunoști o echipă nouă de oameni pe care îi vei conduce

-în momentul în care e necesară o decizie dificilă poți lega comunicarea deciziei de o poveste personală într-un mod autentic

- atunci când vrei să oferi o sugestie indirectă poți să o faci prin intermediul unei povești personale

Te invit să pui comunicarea în slujba leadershipului construind încredere. Pentru că, spune Patrick Lencioni:

"Teamwork begins by building trust. And the only way to do that is to overcome our need for invulnerability."

Cu drag,

Previous
Previous

Găsește terenul comun

Next
Next

Povestea care tratează obiecția