Cât de frumoasă se simte povestea ta?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Tu poți să spui o poveste atunci când ești stresat?Dacă ești ca mine, răspunsul este nu: NU DEPLIN sau NU PARȚIAL, pentru că poți să începi să spui o poveste și pe măsură ce o spui, povestea te prinde și pe tine în atmosfera ei și îți schimbă starea.O poveste bine spusă este aproape retrăită, recreată, reconstruită tridimensional în fața celor care te ascultă.Și pentru asta, e nevoie ca tu, povestitorul, să fii în interiorul poveștii în timp ce o spui. Pentru că din interior poți deschide cu încredere ușa și poți invita ascultătorii să te însoțească.Și dacă... nu e cea mai potrivită poveste? Dacă publicul nu o va aprecia?Vrei să îți împărtășesc ce cred eu?Cred că dacă "povestea ta" nu se preocupă prea tare de cât de "potrivită" sau "apreciată" va fi, are șanse să atingă mai multe inimi și minți.Știi mesajele lui Alex de pe panourile din metroul bucureștean? 

Nu te mai preocupa, ești frumoasă astăzi.

Sunt valabile și pentru povești. :)nu te preocupa esti frumoasaO poveste care are încredere în forța ei de convingere, care știe că va atinge în mod profund măcar un om din încăperea în care e rostită, e o poveste mai puternică.Dacă ar fi să dau câțiva pași concreți, pe care să îi urmez înainte de a insera o poveste în țesătura unui discurs pe scenă, mi-aș spune așa:

  1. RELAXEAZĂ-TE și pornește cu O ATITUDINE DE ÎNCREDERE.
  2. CUNOAȘTE-ȚI PUBLICUL: ce îi motivează, ce dorințe au, care sunt temerile lor.
  3. CROIEȘTE-ȚI POVESTEA AȘA ÎNCÂT OAMENII SĂ SE REGĂSEASCĂ ÎN EA și atunci când tu, povestitorul, le deschizi ușa din interior, să fie bucuroși să treacă pragul. Să simtă că aparțin poveștii, că e un spațiu familiar pentru ei.
  4. În același timp, CONSTRUIEȘTE-ȚI POVESTEA răspunzând la o întrebare simplă: CARE E SCOPUL sau CE MESAJ VREI SĂ TRANSMIȚI?
  5. Având finalul în minte, poți să construiești FUNDAȚIA care va susține adecvat MESAJUL MEMORABIL DE LUAT ACASĂ - construiește ATMOSFERA, PERSONAJELE, PRESARĂ CURIOZITATE, CONFLICT, EMOȚIE ȘI SIMPLITATE.

De punctul 1 m-am ocupat intensiv în săptămânile ce tocmai au trecut. Tocmai m-am întors dintr-o vacanță aventuros-relaxantă petrecută pe meleaguri asiatice, unde marea "vorbește chinezește" și copacii au codițe împletite din liane. :)Îți trimit și ție niște relaxare și încredere - am făcut plinul în vacanța asta și am luat și la pachet că prea erau bune. :)20160626_08025620160701_153621Data viitoare te aștept să vorbim despre A CUNOAȘTE PUBLICUL și A-L FACE SĂ SE REGĂSEASCĂ ÎN POVESTE (împletit cu câteva idei legate de poveste, pe care mi le-a oferit vacanța asiatică).Pe curând![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Previous
Previous

Haina se croiește după măsurători, povestea după audiență

Next
Next

De ce mesajul transmis prin poveste ajunge cu bine la destinație?