De ce mesajul transmis prin poveste ajunge cu bine la destinație?
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
E blondă, plină de zulufi, are cam 5 ani, obrajii îmbujorați și o privire albastră rugătoare.
- Tati, tati, te rog, fă-mi o prezentare PowerPoint înainte de culcare! Ceva nu suna bine, așa-i?
Copii sau adulți, suntem mult mai impresionați de o poveste bine spusa decât de o înșiruire de date, fapte aride sau grafice. Mesajele transmise prin poveste sunt ușor reținute.
Jennifer Aaker - profesor de marketing la universitatea Stanford și autoare a cărţii "The Dragonfly effect", pasionată de tema livrării mesajului prin poveste, a realizat un experiment cu studenții. I-a împărțit în 2 grupe - una realiza prezentări, cealaltă era audiența. Prezentatorii au fost instruiți o parte să își comunice mesajul folosind doar fapte, liste și grafice. A 2-a parte să prezinte înglobând faptele și mesajul într-o poveste. Au verificat apoi ce au reținut participanții: poveștile au fost reținute de 22 ori mai bine. "Stories are remembered up to 22 times more than facts alone."
Ce mi-am propus să va ofer în acest articol?
- de ce datele concrete au nevoie să fie întărite de o poveste
- care este puterea unei povești bine spuse
- cum funcționează povestea, cum reușește să schimbe gânduri, să provoace acțiuni
Creierul nostru e conectat la poveste chiar dacă nu vedem cablurile. E un fel de wireless connection to stories. Poveștile sunt în noi din preistorie, încă dinainte de a folosi limbajul articulat - din vremea peșterilor cu pereți desenați cu scene de viață... Și sunt un excelent mod de comunicare.
Atâta doar că în vâltoarea zilelor de azi, preocupați de muncă, eficiență, termene limită, ședințe urgente și realizări, povestea pare să nu mai aibă prea mare importanță. Valabil chiar în domeniul prezentărilor în public. Probabil și ție ți s-a întâmplat să fii martor la una din acele prezentări în care PowerPoint-ul e personajul principal, graficele și chart-urile se succed cu maximă seriozitate, speaker-ul are un ton... monoton și tu în sală îți pierzi treptat interesul.
Faptele și datele concrete - dozate corect - dau credibilitate unui discurs şi impresionează partea noastră rațională, analitică. Excesul lor produce însă efectul de discurs fad, sec, lipsit de viață, rigid, plictisitor.
Metaforele, exemplele şi poveștile impresionează partea noastră umană-emoțională. De aceea, o poveste meșteșugit croită va transmite mult mai cu impact un mesaj, comparativ cu o înșiruire de fapte. Poveștile pot cuprinde fapte și pot îmbrăca în senzații și emoții un mesaj anume ales pentru a fi transmis.
Te-ai întrebat vreodată care este puterea unei povești?
Oamenii sunt captivați de o poveste bine spusă, ascultă atenți și interesul li se citește în priviri. Poveștile stârnesc curiozitatea, ne țin cu sufletul la gură, nerăbdători să aflăm finalul. Poveștile implică - oamenii din public trec prin emoții cu suișuri și coborâșuri de parcă povestea e a lor. Poveștile conectează - simțim legătura care se creează între povestitor și ascultători. Poveștile conving - sunt un instrument al liderilor. Poveștile sunt memorabile -mesajul lor rămâne în suflet și în minte deopotrivă.
Dacă citești acest articol există o mare șansă să îți placă povestea ca mod de comunicare - fie că o folosești în prezentări în public, fie că o folosești în viața privată (cu copiii tăi care le primesc cu ochi mari, curioși sau la un pahar de vorbă cu prietenii). Te-ai întrebat vreodată cum funcționează povestea? Inconștient ne place.
Uneori este despre împărtășire, apropiere, poante și zâmbete - cu prietenii.
Alteori este despre imaginație, o lume nouă și bucuria de a păși în ea, având o lecție la mijloc, mai mult sau mai puțin evidentă - povestea spusă copiilor.
Alteori este despre o sală de oameni care ascultă la unison pe marginile scaunelor și cu ochii ațintiți la vorbitorul iscusit - pentru că rezonează prin empatie cu ceea ce se întâmplă în poveste, pentru că speaker-ul știe să își țeasă povestea pe tema unor valori profund umane în care oamenii se regăsesc. Au sentimentul “E despre mine! Și mie mi s-a întâmplat ceva similar.” Și sunt nerăbdători să afle finalul. În prezentările în public (și nu numai) povestea este o călătorie cu un scop: e important să definești bine de unde îi iei pe ascultători (care e starea lor, care e mentalitatea lor, ce simt, ce cred) și unde vrei să îi duci (ce vrei să simtă, sa gândească și să facă la sfârșit). Povestea e menită să declanșeze schimbarea emoțiilor, gândurilor, sau trecerea de la inacțiune la acțiune.
Brian Liu spunea că povestea este vehicul pentru mesaj. În interiorul atmosferei, personajelor, conflictelor și emoției poveștii regăsim o idee de aplicat, o lecție de viață.
Imaginați-vă mintea cuiva ca pe o casă frumoasă de piatră, înconjurată de verdeață, pe un domeniu privat cu un singur drum de acces - un drum cu barieră. Pe drumul către mintea noastră bariera scepticismului oprește de multe ori datele concrete, faptele, ideile argumentate logic, graficele, listele. Însă când suntem absorbiți de o poveste, suntem mișcați emoțional și astfel ridicăm bariera intelectuală. E ca și când povestea (vehiculul care transportă mesajul) are un statut aparte pe acest domeniu privat și deține un card special de acces pe drumul cu barieră - prin intermediul emoției livrează mesajul în interiorul minții umane. Când cei cărora le-o spui se regăsesc în poveste, atunci când ea este creată pe măsura nevoilor lor, vor rezona emoțional și vor prelua mai ușor - cu brațele deschise și mintea deschisă - mesajul intelectual (lecția, ideea de aplicat).
Vorbește-le oamenilor în povești și cuvintele tale vor căpăta contur, se vor ridica în forme spațiale, își vor intensifica nuanțele și vor prinde viață pulsând emoție. Oamenii vor rezona și vor răspunde chemărilor tale la acțiune. Poveștile funcționează – vor remarca și alții asta și vor începe să le spună. Oamenii cred că poveștile sunt modelate de oameni. De fapt oamenii sunt modelați de povești. (Terry Pratchett)
Fă-ți povestea să prindă viață și modelează oameni! Fă așa încât povestea ta să conteze!
P.S. Dacă îți dorești mai multe pe tema storytelling-ului, fii cu ochii pe blog, explorarea continuă! Apasă URMAREȘTE-MĂ și am să te trag de mâneca (pe e-mail) când scriu ceva nou.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]