Radiografia unui discurs - discursului lui Donald Tusk

Te-ai oprit vreodată să observi atent cum e creată țesătura unui discurs bun? După ce îl asculți și îl lași să te miște și să îți transmită ideile și emoția sa, ia o scurtă pauză! Ascultă-l din nou, de data asta cu intenția de a desluși ce componente îmbină și cum de acele bucăți au asupra ta efectul pe care tocmai l-ai experimentat.Hai să facem împreună acest exercițiu. Cu discursul lui Donald Tusk, președintele consiliului Europei, recent susținut la Ateneul Român în cadrul ceremoniei de preluare a președinției Consiliului UE de către România.Iată discursul filmat:[embed]https://youtu.be/WOCL6V7xLVc[/embed]

Provocare

Provocarea mea pentru tine este să îl urmărești încă o dată și să îmi scrii într-un comentariu ce ți-a atras atenția, ce mecanism ai văzut funcționând atunci când l-ai privit mai de aproape și care a fost partea care te-a impresionat cel mai mult prin construcția și efectul ei.Ce am descoperit eu privind atent îmbinarea ideilor?

1. Jocul de perspectivă și jocul conectare - disociere

În primul rând, modul în care discursul ăsta conectant și ferm se joacă cu perspectiva trecând de la eu (vorbitor) la voi (români) și la noi (împreună). Jocul lui Tusk cu perspectiva e ca un joc de volei în care mingea trece dintr-un teren în celălalt și uneori ambele echipe sunt cu mâna pe ea deasupra fileului.discursAl doilea joc pe care l-am remarcat este jocul cu conectarea și disocierea. Scopul discursului este clar unul de conectare, dar Tusk îi disociază ferm pe cei care prefer scurtăturile și acționează în afara regulilor.

Uite radiografia celor 2 jocuri

- discursul pornește din perspectiva personală (eu - sunt mândru și fericit)- trece în voi (veți interpreta o Rapsodie română, veți fi gazdele Europei)- în noi (va fi în joc concepția noastră comună în privința viitorului Europei)- disociere (mesaj diferențiat pentru cei care acționează în afara regulilor și caută scurtături față de cei care apără valorile europene)- din nou voi (România fascinează)- eu intersectat personal cu voi de 3 ori (Dacia, intelectualii și sportivii români, Ducadam)- voi (apel la toți românii să apere, în România și în Europa, fundamentele civilizației noastre politice)- eu (ofer tot sprijinul)Care e efectul acestui joc de perspectivă? Tusk reușește să transmită punctul său de vedere foarte personal. În același timp, menține interesul și angajează publicul (se zice că cel mai interesat într-o conversație ești atunci când se vorbește despre propria ta persoană) stabilind un teren comun favorabil conectării.Un discurs care e despre public (chiar și în zonele în care vorbești despre tine) e cel mai captivant mod de a stârni interes și de a menține audiența atentă să asculte. Discursul lui Tusk este un exemplu de discurs croit pentru audiență.

2. Discurs croit pentru audiență

discursCe transmite Tusk este un discurs românesc prin formă și conținut. O exemplificare foarte concretă a citatului lui Nelson Mandela

Dacă vorbești unui om într-o limbă pe care o înțelege, spusele tale vor ajunge în mintea lui. Dacă îi vorbești în limba sa, spusele tale vor ajunge în inima sa.

Tusk a reușit performanța de a transmite mesajul său în limba română. Iar modul în care își face ideile concrete e specific românesc, exemplele oferite sunt puternic românești, presărate cu elemente de unicitate națională și rezonanță emoțională. Iată-le:- Rapsodia română e baza unei analogii între președinția României la Consiliul UE și muzica lui Enescu. Armonizată cu locul discursului, la Ateneu- veți acționa în spiritul proverbului “omul sfințește locul”- 3 exemplificări din mari poeți și scriitori români

  • poezia lui Nichita Stănescu, exprimând ce înseamnă viitorul
  • citat din Mircea Eliade, “lumina nu vine din lumină, ci din întuneric“
  • vorbe ale lui Andrei Pleșu, “Toate obstacolele ne par ziduri. Problema e să le tratăm drept oglinzi sau ferestre.”

- România care fascinează și încântă. Aici Tusk merge cu exemplele în zona personală a propriilor preferințe, declanșând și mai intens empatie și conectare. Ce avem în comun la nivel personal?

  • prima mașină din familie, o Dacia
  • intelectualii români, eroi ai imaginației lui
  • sportivii care încântă publicul

Finalul e impregnat cu emoție împărtășită, pur românească

Tusk face o tranziție excelentă spre Finala Cupei Campionilor de la Sevilla 1986. Și lansează îndemnul la acțiune ca o analogie cu puternică notă emoțională - ca România să apere fundamentele civilizației noastre politice - libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și constituția cu hotărârea cu care Ducadam a apărat 4 penalty-uri la rând.Transferul stării emoționale de bucurie și reușită a ceva ce părea imposibil - clădește motivația de final. Căreia îi adaugă sprijinul său.Brian Tracy spune:

A good talk or public speech is like a good play, movie, or song.It opens by arresting the listener’s attention, develops point by point, and then ends strongly.

Tusk a făcut finalul intens și memorabil îmbinând măiestrit îndemnul la acțiune cu intensitatea emoțională. Și a stârnit cu siguranță reacții pozitive în public. A primit aplauze la scenă deschisă și, ulterior, mânușile lui Ducadam cu autograf.

3. Nota de experiență

discursÎn contextul întregului eveniment, discursul lui Tusk, alăturat interpretării Rapsodiei române, poartă ascultătorul dincolo de granițele unui discurs, în interiorul unei experiențe. Metafora Rapsodiei române ca analogie pentru președinția română a Consliului Uniunii Europene devine palpabilă, transpusă în interpretarea Rapsodiei de către artiști europeni adunați într-o orchestră sub bagheta dirijorului român.Crearea unei experiențe pentru public este mai mult decât un discurs adaptat ca mesaj audienței, este despre conectarea cu umanitatea fiecărui ascultător în parte.Michael Margolis spune că:

Este despre a ajuta oamenii să găsească liniile invizibile ale connectării. Petrecem prea mult timp gândindu-ne că suntem diferiți unii de alții.

Cu siguranță mai sunt mecanisme de descifrat în interiorul acestui discurs.Pe tine care te-a impresionat?Cu drag,

Previous
Previous

O prezentare extraordinară - scurt, simplu și profund

Next
Next

Darul unei povești bune