Conflictul în poveste și ...în prezentare
Dacă ai ținut până acum prezentări în public și ai folosit povestea ca parte a unei prezentări probabil știi deja că pentru a-i angaja și a-i atrage pe ascultători povestea are nevoie de conflict.
Poveștile care au conflict sunt puternice!
Conflictul poveștii tale e transmis cu energia corpului tău, cu modulația vocii care proiectează replicile, cu fermitatea gesturilor și cu dinamismul mișcării.Conflictul face publicul să se alăture.Conflictul e promisiunea unei povești bune!Ce vreau să adâncim azi este însă nu conflictul în poveste ci...conflictul în prezentare.
Prezentările au și ele nevoie de conflict!
Te-ai gândit până acum că inclusiv prezentarea ta are nevoie să aibă un conflict? Că tu ca speaker ai un opozant. Nu...nu fizic, nu o persoană pe care vrei să o pui la pământ. Un opozant din rândul ideilor, o situație, un comportament, un mod de a gândi pe care îl combați. Te-ai gândit?Dincolo de ce se întâmplă în poveste, dincolo de poveste și de conflictul ei, tu transmiți un mesaj metaforic la o scară mai mare.
Care e inamicul pe care îl combați tu ca speaker?
Când te gândești la asta și faci imaginea clară, când știi ce vrei să combați și ce vrei să susții, când prezentarea ta are un conflict, povestea ta devine mai agilă, își ascute inteligența și va fi mai pătrunzătoare ca mesaj și emoție.
Un exemplu
Hai să facem lucrurile mai clare și să luam un exemplu, cel al Ted talk-ului lui David Grady: How to save the world from bad meetings. Probabil poți ghici încă din titlul acestei prezentări cu cine se luptă David Grady, nu? Cu întâlnirile proaste la job, cu întâlnirile ineficiente.Uite povestea care deschide TED-talkul:Conflictul real al poveștii este între un angajat și alt angajat care îi ia pe neașteptate scaunul. David Grady face însă lucrurile mai profunde, se joacă cu metafora și jonglează cu scala de zoom in - zoom out a semnificației.
Zoom in și zoom out pe scala semnificației
La o scară mult mai mare cel care îți ia pe neașteptate scaunul este echivalentul celui care îți ia pe neașteptate sau fără explicație orice, adică echivalentul unui abuz. Conflictul la nivel de zoom out maxim este cu orice abuz.Și aici David Grady face un nou zoom in către povestea celui care îți fură timpul. A întâlnirilor neproductive. Ăsta e dușmanul lui real ca speaker. O spune chiar din titlu.David Grady combate sindromul de acceptare pe negândite și promovează NO MAS (în spaniolă însemnând "nu mai"), neacceptarea lucrurilor din oficiu, lipsa capitulării fără întrebări și fără luptă.Și pentru că mi-a plăcut finalul TED-talkului lui David Grady te las cu el.NO MAS poveștilor fără conflict! NO MAS prezentărilor fără opozant! La cât mai multe povești și prezentări pline de forță vitală!Cu drag,