Conectarea și detonatorul emoțional

  Vrei să te conectezi cu oamenii atunci când vorbești? Folosește mai mult decât fapte și date care sunt prelucrate la nivelul cortexului! Conectează-te apăsând pe trăgaciul emoțional. Folosește emoția poveștii, care activează amigdala cerebrală... DE CE?Amigdala cerebrală este o zonă importantă a creierului – un important centru emoțional.Ea hotărăște, într-o miime de secundă, dacă în corpul nostru se declanșează reacția de fugă sau de luptă în fața unui pericol.Și tot ea hotărăște dacă oamenii din publicul tău sunt conectați cu tine sau... se conectează la internet pe telefonul mobil. :) Hai să vedem ce se întâmplă cu oamenii din public în fața unei prezentări, în 2 situații (contrastante - pentru puterea exemplului, între ele există o gamă largă de alte situații intermediare).SITUAȚIA 1 - când un expert în domeniu prezintă date, fapte, statistici, liste de idei, pentru cei ce ascultă se activează zona de cortex cerebral, responsabilă de partea de gândire LOGICĂ, de cântărirea argumentelor și contraargumentelor unei decizii, de conceptele abstracte.Uite un exemplu - un fragment din discursul lui Amy Cuddy - Your body language may shape who you are. [video width="1280" height="720" mp4="http://ralucaerimescu.ro/wp-content/uploads/2017/12/Amy-Cuddy-rationament-logic-cu-statistici-si-ccl.mp4"][/video] Care e ideea mesaj transmisă aici?2 minute de practică a unei poziții de putere zilnic, schimbă starea interioară, crește concentrația de testosteron și o scade pe cea de cortizol. Corpul influențează mintea.E documentat. E argumentat. E foarte logic... dar e oare suficient pentru a crea legătura cu publicul și pentru ca ideea transmisă să fie profund întipărită în conștiința oamenilor ce te ascultă?Ideea valoroasă mai are nevoie de ceva într-o prezentare. Are nevoie să fie transmisă într-un mod care conectează oamenii. Și modul de a te conecta profund cu oamenii, de a-i ține cu atenția trează și cu ochii sclipind de curiozitate este… povestea personală (Amy Cuddy face asta într-un mod genial în acest discurs TED).SITUAȚIA 2 - vorbitorul împărtășește o poveste ce rezonează cu oamenii.  Ce se întâmplă în acest caz? Acestora li se activează amigdala cerebrală care apasă butonul EMOȚIEI și pe cel al ATENȚIEI (de multe ori, atenția este un fenomen dirijat de emoție). Apoi, amigdala cerebrală apasă butonul MEMORIEI.Povestea personală are o mare putere - te conectează cu publicul tău, le transferă emoție, iar prin impactul acestei emoții, ideea pe care povestea o traduce metaforic li se întipărește în memorie. Ideea mesaj e scrisă în memorie cu cerneala emoției. :)Specialistul în biologie moleculară, John Medina - autorul cărții Brain Rules - explică simplu acest proces:

Când creierul detectează un eveniment cu încărcătură emoțională, amigdala eliberează dopamină în sistem. Fiindcă dopamina este un bun ajutor al memorării și al procesării de informație, e ca și când scrie un POST-IT către creier cu cuvintele ȚINE MINTE ASTA.

Uite povestea personală a lui Amy:E dincolo de ecran... și totuși, te-a atins? Ai simțit legătura cu Amy? E mai probabil să reții ideea mesaj - Fake it until you become it! - Prefă-te până când devii ce ți-ai propus! Corpul îți influențează mintea, iar mintea îți influențează rezultatele.În toamna acestui an, am avut ocazia să particip la un training de storytelling cu Bo Eason - a fost una din acele experiențe cu imersie totală, în care abia la sfârșit (în ultima zi) te prinzi că ai fost atât de prins, de absorbit, de... into it... încât… n-ai pus și tu o poză pe Facebook. :)Pentru Bo, povestea personală este un fel de țesut conjunctiv, un fel de țesut de legătură (connective tissue). Dar nu leagă alte țesuturi între ele (cum face țesutul conjunctiv în organism), ci leagă povestitorul de oamenii care ascultă povestea.

Povestea personală este cea care șterge liniile care ne divid și ne aduce împreună. Atunci când începi să folosești milele pe care le-ai alergat și cicatricile pe care le-ai adunat și te conectezi în felul ăsta cu oamenii - gata! Spațiul devine mai mare și oportunitățile se expandează. (Bo Eason)

 CUM FACEM CONECTAREA MAI INTENSĂ CU AJUTORUL POVEȘTII PERSONALE? Hai să vedem 3 lucruri practice de făcut atunci când te conectezi prin povestea ta personală.- Oamenii se conectează cu oameni, așa că asigură-te că personajele din povestea ta sunt vii, puternice, bine creionate, au personalitate și oamenii se pot regăsi în ele. Lasă-le să se miște și să vorbească în poveste, fă-le adevărate.Iar dacă vrei cu adevărat să te conectezi cu oamenii, mergi cu povestea în zona personală, dă-ți voie să fii vulnerabil, arată-te pe tine așa cum oamenii nu te cunosc, expune-ți imperfecțiunile! Fii tu personajul cu care se conectează. Du-te în zona care doare – e greu pentru tine și e valoros pentru ceilalți.- Oamenii rețin lucruri de care le pasă. Fă ca povestea ta să fie un declanșator de emoție - pentru a trece mesajul tău dincolo de zona de bruiaj, dincolo de zona de zgomot de fond, dincolo de abundența de informație care ne copleșește azi - în zona de acuitate a atenției.Cred că poți declanșa 2 tipuri de emoție:- emoție la nivel de simțuri (nivelul 1 de rezonanță) - să vezi, să auzi, să simți ce i se întâmplă personajului- emoție la nivel de semnificație (nivelul 2 de rezonanță) - când o idee ce transportă emoție apasă trăgaciul unei nevoi psihologice a celui din public (aici intervine nevoia de devenire, de autorealizare)Chiar și atunci când ascultă povestea personală a cuiva, oamenii vânează ceva aplicabil propriei persoane. Așa că, oferă un moment "Aha!" -  acel moment în care povestea ta declanșează o scânteie în mintea celor care o ascultă, transmite o idee puternică, aplicabilă în propriile lor vieți. Vreau să îți las și eu o idee aplicabilă pentru prezentările tale.Maya Angelou spunea:

Oamenii vor uita ce ai spus, vor uita ce ai făcut, dar nu vor uita cum i-ai făcut să se simtă.

Ideea cu care te las este:Fă publicul nu doar să gândească, ci să şi simtă! Folosește puterea poveștii personale!  Cu drag,   

Previous
Previous

Principiul vaselor comunicante în storytelling

Next
Next

Poveste pe 2 voci